• خانه
    • درباره من
    • اخبار و مصاحبه
    • کتاب
    • مقاله
    • پژوهش
    • درس ها
    • بعد از وفات
    • تماس با من
    • اخبار مجلس
    جستجو
    خالی نباشد
      نسخه چاپی
    • تفاوت‌های فلسفی - سیاسی علامه طباطبایی و امام خمینی/ آیا دو فیلسوف نقطه مقابل یکدیگرند؟

      ما نباید میان امام خمینی به عنوان یک حکیم سیاسی و علامه طباطبایی به عنوان یک حکیم اجتماعی، «تعارض» فکری قائل شویم. بلکه این دو «تمایز» دارند. تمایز به معنای تعارض نیست. البته که این مساله نمونه‌های مشابهی را نیز در دوران مختلفِ فلسفه و حکمت داشته است. شاید برجسته‌ترین نمونه آن ارسطو و افلاطون بوده‌اند. افلاطون بیشتر فیلسوفی نظری و تئوریک است اما ارسطو، فیلسوفی عملیاتی است.

      • ۱۳:۵۵ ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
      تفاوت‌های فلسفی - سیاسی علامه طباطبایی و امام خمینی/ آیا دو فیلسوف نقطه مقابل یکدیگرند؟
    • به گزارش خبرنگار ایلنا، برخی افراد نظیر «محسن کدیور» و همچنین «سیدحسین نصر»، به طور خاص از مخالفت علامه طباطبایی (ره) با انقلاب و نهضت اسلامی سخن گفته‌اند. مساله‌ای که در نوع خود مناظرات و مباحثات جدیدی را نیز در محافل علمی و آکادمیک برانگیخته است. در واقع، این گونه گفته شده که علامه طباطبایی حتی بر این باور بوده است، «نخستین شهید انقلاب اسلامی، خودِ اسلام خواهد بود» (البته که در مورد صحت این ادعا و اینکه در چه حالی و چه شرایطی گفته شده و اگر گفته شده چرا در زمان حیات علامه طباطبایی چندان برجسته نشده است، بحث‌های فراوانی وجود دارد). از این رو، در گفتگو با «علیرضا صدرا» (استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه اندیشه و فلسفه سیاسی) به بررسی این مساله پرداختیم و از او خواستیم به این سوال پاسخ دهد که آیا واقعا شکاف و تعارضی عمیق میان آرا و تفکرات علامه طباطبایی (ره) و امام خمینی (ره) به عنوان دو فیلسوف و حکیم سرشناس جهان اسلام در مورد ضرورت تشکیل حکومت و نهضت اسلامی وجود داشته است یا خیر؟

      لازم به ذکر است علیرضا صدرا، روز چهارم آبان‌ ماه به دلیل ایست قلبی دار فانی را وداع گفت. «درآمدی بر آزاداندیشی و نظریه‌پردازی در علوم دینی»، «مشروعیت سیاسی»، «مفهوم‌شناسی حکمت متعالی سیاسی» از جمله کتاب‌‌های این استاد علوم سیاسی است. خداوند ایشان را قرین رحمت خود فرماید. این گفتگو پیش از فوت ایشان انجام شده است.

      مشروح گفتکو با علیرضا صدرا را در ادامه می‌خوانید:

      همانطور که مستحضرید به مناسبت‌های مختلف شاهدیم که برخی روشنفکران دینی از مخالفت بینش و تفکر فلسفی-سیاسی علامه طباطبایی با انقلاب اسلامی و تفکر حضرت امام خمینی (ره) که بنیانگذار انقلاب اسلامی هستند، سخن می‌گویند. حتی گفته شده که علامه طباطبایی اسلام را نخستین شهید انقلاب اسلامی عنوان کرده است. نظر شما در مورد این مساله چیست؟ 

      در ابتدا باید بگویم در مورد این عبارت و سخنی که به علامه طباطبایی نسبت داده شده که ایشان گفته‌اند اولین شهید انقلاب اسلامی، اسلام خواهد بود، باید توجه داشته باشیم که فارغ از اینکه ایشان در چه شکل و حالتی آن را گفته باشند، اساسا شخصِ امام خمینی (ره) نیز همین بحث را به مراتب جدی‌تر از علامه طباطبایی مطرح کرده‌اند. ایشان (امام خمینی) به طور خاص معتقد بودند که اگر نظام اسلامی و اسلام سیاسی در ایران، موفق بشود، اسلام در کل جهان سربلند خواهد شد اما اگر ناکارآمدی از خود نشان دهد، اسلام به قدری متزلزل خواهد شد که تا صدها سال قادر نخواهد بود که سر بلند کند. از این رو، این بحث کاملا جدی است و اینطور نبوده که در پرده و یا پنهان باشد. در این رابطه حتی علامه طباطبایی لحن آرام‌تری را به کار می‌گیرند و آنطور که در صورتِ سوال شما گفته شده، می‌گویند که اسلام نخستین «شهید» انقلاب اسلامی خواهد بود. این در حالی است که همانطور که گفتم امام لحن سخت‌تر و شدیدتری را در این مورد به کار می‌گیرند و بارها هم در موقعیت‌های مختلف به آن اشاره کرده‌اند. از این منظر، علامه طباطبایی به نظر من خیلی خیلی حد را رعایت کرده‌اند. 

      آیا جنسِ فلسفه و حکمت علامه طباطبایی با امام خمینی متفاوت بوده است؟ به بیان دیگر آیا این دو حکیم، از دو پنجره به مسائل مختلف نگاه می‌کرده‌اند؟ 

      در مورد علامه طباطبایی و نهضت امام باید بگویم که واقعیت امر این است که شخصِ علامه، از جمله بزرگان و احیاگران فلسفه و حکمت در دوران جدید است. در واقع ایشان «حکمت» را پس از قرون متمادی دوباره وارد صحنه و حوزه‌ها کرد. از این منظر ایشان از جایگاه بسیار والایی برخوردار بوده و حق زیادی بر گردن تمامی مسلمانان و حتی بشریت دارند. اضافه بر این ها، ایشان در بحث «تفسیر» نیز فعالیت‌های گسترده‌ای انجام داده‌اند و به نوعی احیاگر بحث تفسیر نیز بودند. با این همه باید در نظر داشته باشیم که علامه طباطبایی حکیم و مفسری «اجتماعی» بود و اساسا پا را از «حکمت محض» فراتر گذاشت. ما نباید فراموش کنیم که عمده حکمای ما به غیر از حکمای مدنی‌مان مثل «فارابی»، «خواجه نصیر» و «ملاصدرا»، حکمای محض و به معنای دیگر، تئوریک و نظری هستند. از این منظر یا حکمت عملی و مدنی ندارند و یا خیلی در آن‌ها ضعیف و در حاشیه است. از این رو به تعبیر فارابی، حکمت نظری و محض اگر وارد حکمت مدنی و عملی نشود، حکمت ناقص است. این تفسیر فارابی دقیقا شبیه به هواپیما و پرنده‌ای است که فقط یک بال داشته باشد. مساله‌ای که در نوع خود از یک نقص بزرگ حکایت دارد. در این راستا، علامه طباطبایی بر بُعد اجتماعیِ حکمت تاکید فراوانی داشتند. از این رو، علامه طباطبایی یک فیلسوف و مفسر اجتماعی است و صرفا تفسیر و حکمت محض را نمایندگی نمی‌کند. درست به همین دلیل است که اکنون ما می‌توانیم مسائل اجتماعی خود را با تفاسیر و حکمت اجتماعی علامه طباطبایی که خیلی به روز و کارآمد است، مورد توجه و مخاطب قرار دهیم. این در حالی است که حضرت امام خمینی (ره)، عملا یک قدم جلوتر را برداشتند. ایشان «حکیم سیاسی» هستند. یعنی اگر علامه حکیم و فیلسوف اجتماعی است اما امام خمینی (ره)، حکیم و فیلسوف سیاسی هستند. این مساله اشاره به دو کارکرد دارد. یکی بُعد سیاسیِ حکمت و فلسفه را باز کرده و به آن پرداخته و دیگر به بُعد اجتماعی و تفسیری معطوف بوده است. امام خمینی با تاکید بر مسائل اجتماعی و استفاده از آن ها، عملا حکمت را وارد فاز سیاسی کرده‌اند. تردیدی نیست که اگر فاز اجتماعی حکمت نبود، رسیدن به مرحله سیاسی ممکن نبود و نمی‌شد از حکمت محض به حکمت سیاسی رسید (حکمت اجتماعی حد فاصل و واسطِ میان این دو محسوب می‌شود). از این منظر، علامه یک پله، و امام خمینی هم پله دیگری را پایه‌گذاری کرده‌اند. در این راستا شاهدیم که بسیاری از تفاسیری هم که امام در موضوعات مختلف به کار می‌برند، تفاسیر سیاسی هستند. اما علامه، متمرکز بر تفاسیر اجتماعی است. 

      تفاوت نگاه حکمت و فلسفه اجتماعی و سیاسی با یکدیگر را در چه می‌دانید؟ 

      امام بعد سیاسی حکمت مدنی و عملی را باز کردند، مضافا بر اینکه موفق شدند حکمت عملی و سیاسی را هم وارد حکومت کنند و حکومتی را بر اساس حکمت تحقق ببخشند. باید توجه داشته باشیم که اغلب حکیمان نظیر فارابی، خواجه نصیر و ملاصدرا، تا قبل از تاسیس حکومت در این رابطه (تشکیل حکومت اسلامی) توقف داشتند و می‌گفتند «ما نمی‌توانیم». یعنی آن‌ها این را پذیرفته بودند که حکومت دینی باید با یک حکمت سیاسی مشخص همراه باشد اما می‌گفتند ما نمی‌توانیم. با این حال امام خمینی باور داشت که «ما می‌توانیم و باید» اقدام به تشکیل یک حکومت دینی با حکمت سیاسی کنیم. باید توجه داشته باشیم که آن‌هایی که فیلسوف اجتماعی هستند، اساسا انقلاب، سیاست و حکومت را «پدیده‌هایی اجتماعی» می‌بینند. اما افرادی نظیر امام که نگاه سیاسی و راهبردی دارند، اساسا جامعه را پدیده‌ای سیاسی دانسته و در حکمت و تفسیر خود نیز این نگاه را کاملا نشان می‌دهند. از این منظر، حتی اگر علامه وارد حوزه سیاست هم شده باشد که وارد هم شده (ایشان در مباحت ریاست و حکومت وارد شده‌اند و اندیشه سیاسی دارند)، باید بدانیم که ایشان فیلسوف سیاسی نیست، بلکه باید علامه طباطبایی را همانطور که پیشتر هم گفتم، فیلسوفی اجتماعی بدانیم. البته که فیلسوفان اجتماعی نگاهی به سیاست هم دارند. اما فیلسوف سیاسی به مواردی نظیر حکمت، قرآن و جامعه، نگاهی سیاسی دارد. در این راستا شاهد آنیم که علامه طباطبایی قرآن را یک دانشنامه اجتماعی می‌داند، اما امام خمینی این کتاب مقدس را یک نقشه راه ارزیابی می‌کند (علامه قرآن را کتاب انسان‌شناسی و جامعه‌شناسی می‌داند اما امام جدا از پذیرش تفسیر علامه طباطبایی، قرآن را کتاب انسان‌سازی و جامعه‌سازی می‌داند، از این رو یک نقشه راه را در این کتاب آسمانی می‌بیند). 

      آیا منظور شما از تمایز میان آرا و دیدگاه‌های فلسفی علامه طباطبایی و امام خمینی، اشاره به همان تعارض و اختلاف دیدگاه دارد؟ 

      خیر اتفاقا نکته اساسی همینجاست و ما نباید میان امام خمینی به عنوان یک حکیم سیاسی و علامه طباطبایی به عنوان یک حکیم اجتماعی، «تعارض» فکری قائل شویم بلکه این دو «تمایز» دارند. تمایز به معنای تعارض نیست. البته که این مساله نمونه‌های مشابهی را نیز در طول فلسفه و حکمت داشته است. شاید برجسته‌ترین نمونه این مساله ارسطو و افلاطون بوده‌اند. افلاطون بیشتر فیلسوفی نظری و تئوریک است اما ارسطو فیلسوفی عملیاتی است. در این راستا جالب است که فارابی کتابی با نام «الجمع بین رای الحکیمین» را به رشته تحریر درمی‌آورد و می‌گوید که افلاطون و ارسطو اختلاف و تعارضی ندارند، بلکه اساسا آن‌ها با هم تمایز دارند. در این راستا در واقع فارابی می‌گوید که ارسطو از یک پنجره و افلاطون از پنجره‌ای دیگر به مسائل نگاه می‌کنند. در مورد علامه طباطبایی و امام خمینی نیز همین نسبت برقرار است. یکی در حوزه تئوریک و حکمت نظری فعال (که می‌تواند در ادامه وارد حوزه سیاست نیز شود) است و اما دیگری یعنی امام خمینی در حوزه عملی فعالیت دارد و وارد دکترین سیاسی شده و نظریه «ولایت فقیه» را مطرح می‌کند که طرح عملیاتی اسلام در امر حکمروایی است. «علامه نائینی» تعبیری را در کتاب «تنبیه الامه و تنزیه مله» دارند که حقیقتا باید به آن توجه ویژه داشت. علامه نایینی می‌گوید که دو قدرِ «متیقن» و «مقدور» داریم. قدر متیقن علامه و امام یکی است (هر دو اسلام را دینی کامل و جهانی که در ابعاد مختلف کارکرد دارد، می‌دانند) اما در قدر مقدور، این دو متفاوت هستند. یعنی علامه طباطبایی می‌فرماید که مثلا امکان تشکیل حکومت وجود ندارد (این بدان معنا نیست که علامه طباطبایی اعتقاد داشته باشد که حکومت اسلامی نباید تشکیل شود و یا اساسا اسلام ظرفیتی در این رابطه ندارد) اما امام خمینی می‌فرماید این اقدام می‌شود و باید بشود. در واقع امام می‌گوید ما می‌توانیم ارائه کنیم و انقلاب کنیم و نظام و دولت‌سازی کنیم. اما امکان دارد که علامه طباطبایی تا این حد و اندازه جلو نیامده باشد. با این حال، اقدامات علامه طباطبایی که پیشتر نیز به آن‌ها اشاره کردیم، نظیر احیای فلسفه و حکمت، قدرت بخشی به «تفسیر» و دادن بُعد اجتماعی به آنها، هر کدامشان در نوع خود اقداماتی هستند که به حق باید آن‌ها را بزرگ و شگرف دانست و حتی می‌توان آن‌ها را انقلاب‌هایی در حد خود دانست. بدون تردید اگر این قبیل اقدامات نبودند، اکنون دست ما بسیار خالی بود. درست این است که ما اینگونه ببینیم که علامه طباطبایی به عنوان فیلسوف و حکیمی اجتماعی، بنیانی را ایجاد کرد که در ادامه حکیمی نظیر امام خمینی نیز از آن بهره برده و حکمت سیاسی را به مرحله‌ای نوین وارد کردند. البته که این تفسیر و تحلیل، تا حد زیادی با صحبت‌هایی که بعضا انجام می‌شود و به دنبال تفرقه‌افکنی میان بزرگان ما هستند، متفاوت است.

      گفتگو: سامان سفالگر

      دبیر: زهرا حاج محمدی


    نظر به مطلب
    نام: *
    ایمیل: * ایمیل را بدرستی وارد کنید
    متن: *500 حرف دیگر میتوانید تایپ کنید
    کد امنیتی: 83550
      *
    اخبار و مصاحبه ها
  • روح بلند استاد معزز، اسوه ادب، تقوا و تواضع جناب آقای دکتر علیرضا صدرا به ملکوت اعلی پیوست
  • فصلنامه علوم انسانی اسلامی صدرا (شماره 42 و 43)
  • برگزیدگان چهاردهمین جشنواره بین المللی فارابی معرفی شدند
  • گزارش نهایی نخستین کنگره جهانی فارابی و فرهنگ و تمدن اسلامی
  • تفاوت‌های فلسفی - سیاسی علامه طباطبایی و امام خمینی/ آیا دو فیلسوف نقطه مقابل یکدیگرند؟
  • الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت
  • الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و تحوّل‌آفرینی
  • کتاب «مبادی علم سیاست متعالی» منتشر شد
  • وزیر فرهنگ و ارشاد درگذشت «علیرضا صدرا» را تسلیت گفت
  • معاون اول رئیس جمهور درگذشت دکتر علیرضا صدرا را تسلیت گفت
  • دلنوشته موسسه کار و تامین اجتماعی برای دکتر صدرا
  • دل نوشته دکتر بهرامی (معاونت هماهنگی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت)
  • دکتر صدرا علاوه بر آشنایی با علوم و معارف اسلامی، به مباحث علم جدید هم تسلط خوبی داشت
  • گزارشی از نشست علمی «سجایای اخلاقی و جایگاه علمی دکتر صدرا»
  • گزارش بزرگداشت استاد فقید دکتر علیرضا صدرا + عکس
  • دکترقالیباف درگذشت نماینده دزفول در دوره چهارم مجلس را تسلیت گفت
  • یادداشت دکتر فوزی در تجلیل از استاد مرحوم علیرضا صدرا
  • پیام تسلیت دکتر محمدرضا سنگری برای دکتر علیرضا صدرا
  • تسلیت رئیس شورای سیاست گذاری مجمع عالی علوم انسانیِ اسلامی
  • پیام تسلیت دکتر غلامرضا فروزش در پی درگذشت دکتر علیرضا صدرا
  • پیام تسلیت امام جمعه دزفول شهرستان در پی درگذشت دکتر علیرضا صدرا
  • پیام تسلیت سید احمد آوایی ، نماینده دزفول در مجلس شورای اسلامی
  • نگاهی به تلاش‌های علمی مرحوم دکتر علیرضا صدرا، خوانش روزآمد فلسفه سیاسی اسلامی
  • از تاسیس تا تدریس مفاهیم فلسفه سیاسی
  • پیام تسلیت شهردار دزفول در پی درگذشت دکتر علیرضا صدرا
  • پیام تسلیت فرماندار ویژه شهرستان در پی درگذشت نماینده اسبق دزفول
  • اسدالله سرافراز؛ دزفول شخصیت بزرگی را از دست داد
  • پیام رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پس از درگذشت دکتر علیرضا صدرا
  • پیام تسلیت حجه‌الاسلام والمسلمین خسروپناه بمناسبت درگذشت دکترعلیرضاصدرا
  • پیام تسلیت رئیس شورای سیاست گذاری مجمع در پی درگذشت استاد علیرضا صدرا
  • پیام تسلیت رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پی درگذشت استاد علیرضا صدرا
  • پیام تسلیت دانشگاه تهران در پی درگذشت دکتر علیرضا صدرا
  • رادیو پژوهش - شنیداری از دکتر علیرضا صدرا
  • رادیو پژوهش
  • تحقق شعار سال به معنای رفع بیکاری است
  • معرفی کتاب نقش راهبردی دولت در نظریه سیاسی امام خمینی
  • «داد و دهش» و «عدالت»؛ شاکله و شاخصه اصلی مکتب حاج قاسم
  • در نشست «مشارکت مردمی در جنگ و هویت ملی» عنوان شد؛ نگاه امام خمینی(ره) از ابتدا راهبردی بود
  • سه اقدام برای تحقق تمدن نوین اسلامی در گام دوم انقلاب
  • فراخوان یازدهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت/آخرین مهلت ارسال مقاله
  • رئیس اندیشکده سیاست مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت: اسلام حاکم بر ایران، مکتبی مبتنی بر ایرانیت است
  • فصلنامه علوم انسانی اسلامی "صدرا" به شماره سی و هفتم رسید
  • کارآمدسازی دولت مهم‌ترین گام تحولی دولت سیزدهم است
  • دولت سیزدهم باید چه دغدغه‌هایی داشته باشد؟
  • نقش دولت جدید در توسعه ملی ایران به قلم دکتر علیرضا صدرا
  • ظرفیت حکمت متعالیه در دولت‌سازی اسلامی
  • کتاب «قدرت متعالی» این ظرفیت را دارد تا کاربردی شود
  • معرفی نفرات برتر و نفرات شایسته تقدیر مشارکت کننده در جمع سپاری تدوین سیاست های کلی برنامه هفتم در همایش اختتامیه ۲۷ بهمن
  • علوم انسانی اسلامی قوه عاقله گام دوم در تمدن‌سازی
  • "حکمت متعالی سلامت" نجات بخش جهان از فروپاشی سلامت است
  • سلیمانی چگونه مکتب شد / جریان های سیاسی برنامه‌محوری و اخلاق‌مداری را از حاج قاسم بیاموزند
  • سازماندهی نیروی انسانی نقش مهمی در ارتقای کارآمدی دارد
  • موفقیت در نظام سلامت و طب با نگاه توحیدی و حکمت متعالیه
  • کتاب قدرت متعالی الگوی قدرت جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس رونمایی شد
  • آزادی عادلانه؛ گرانیگاه اندیشه سیاسی مرحوم فیرحی / نواندیشی بر محور اصالت‌ها
  • صدرا تشریح کرد: انقلاب اسلامی و الگوی پیشرفت تمدن نوین اسلامی در گام دوم
  • سی و چهارمین شماره فصلنامه تخصصی علوم انسانی اسلامی صدرا منتشر شد
  • کشور دچار بحران شکاف دولت ـ ملت نیست / راه حل مشکلات اقتصادی؛ هدایت نقدینگی به تولید
  • رابطه مردم و حاکمیت| مردم زمانی رأی می‌دهند که احساس خطر ‌کنند
  • هم اندیشی درباب قانون و الزامات تحوّل در ایران برگزار شد
  • نشست عدالت مدنی و الزامات تحول در جمهوری اسلامی برگزار شد
  • صدرا: الگوسازی اسلامی ایرانی پیشرفت، برترین راهبرد فرابردی گام دوم انقلاب است
  • نشست شأن راهبردی دولت در اندیشه امام خمینی (ره) برگزار شد
  • عدالت در تفکر امام(ره) امکان شایسته‌سالاری است / جدال‌های سیاسی؛ ام‌المفاسد کشور
  • اخلاق و فرهنگ در کشور متولی مشخص ندارد/ کلید طلایی اخلاق
  • در زمینه اخلاق سکولار عمل کرده ایم؛ اخلاق در جامعه فاقد متولی است
  • نشست علمی “اخلاق سیاسی” برگزار شد.
  • استاد دانشگاه تهران: اخلاق در جامعه به حال خود رها شده است/ گرفتار بی اخلاقی های جناحی شده ایم
  • مهمترین دستاورد انقلاب ایجاد باور «خواستن و توانستن» است
  • دیانت منقطع از حکمت، به اسلام طالبانی و آل سعودی ختم می شود
  • زمینه‌سازی مهدوی گام دوم انقلاب/ انتظار انقلابی به مردم روحیه می‌دهد
  • هرگونه تصمیم‌گیری درباره لوایح FATF باید مشروط باشد
  • بسیج با عبور از مرزهای ملت‌‌ها، تمدن را پایه‌ریزی می‌کند
  • کرسی ترویجی عرضه و نقد ایده علمی «الزامات راهبردی گام دوم انقلاب اسلامی» با ارائه علیرضا صدرا
  • نشست استادان منتخب علوم انسانی اسلامی برگزار شد
  • علیرضا صدرا: الگوی راهبردی دولت نقش بنیادینی در پیشرفت مدنی دارد
  • پنجمین نشست اساتید منتخب علوم انسانی اسلامی به علوم سیاسی اختصاص یافت
  • «تفکر کارآمد جهادی»؛ راه تحقق «گام دوم انقلاب»/وارد عصر جهاد اکبر انقلاب شده ایم
  • بیانیه «گام دوم انقلاب»؛ راهبرد راهبری جامعه از جهاد اصغر تا تمدن‌سازی اسلامی
  • تاثیرگذاری غرب بر انقلاب اسلامی با استحاله فرهنگی امکان‌پذیر است
  • مصاحبه با دکتر علیرضا صدرا پیرامون اصطلاح‌نامه فلسفه سیاسی اسلامی
  • الگوی نهایی پیشرفت باید نخبه‌پسند و عامه‌فهم باشد/ فقدان الگو؛ عامل حرکت پاندولی دولت‌ها/ مشروح مذاکرات تنظیم سند منتشر می‌شود
  • صاحبنظران در مورد الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت چه می‌گویند
  • در نشست بررسی هم‌اندیشی و بازخوانی الگوی پایه اسلامی ایرانی پیشرفت مطرح شد قانون اساسی، اساس الگوی پیشرفت است/جای متخصصان IT در طراحی الگو خالی است
  • علیرضا صدرا در گفت‌وگو با رسالت: توسعه، بدون الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت شکل نمی‌گیرد
  • علم را کیلویی می‌خواهیم نه برای رفع نیاز/ به واردات علم عادت کرده‌ایم
  • یک استاد دانشگاه: باید با حفظ اصالت‌ها، قالب‌های روزآمد را برای ترویج فرهنگ عاشورا ارائه بدهیم
  • علیرضا صدرا: فرهنگ هیئتی و مدیریت شبکه‌ای؛ راه‌حل مشکلات مدیریتی است
  • عضو هیئت علمی دانشگاه تهران: حل مشکلات اقتصادی کشور نیازمند برنامه‌ریزی است
  • علیرضا صدرا مطرح کرد: حکومت «بر»؛ الگوی حکمرانی امام علی (ع)/ امروز دولت برخلاف دولت علوی «غیرخواه» نیست
  • رهبری که بنیان حکومت را بر حکمت گذاشت/ امام خمینی و حکمت متعالیه
  • فهرست نام استادان، از مدرسه سیاسی تا دانشکده حقوق و علوم سیاسی
  • کشورهای منطقه خودشان باید الگوی حکومتی خویش را انتخاب کنند
  • حکمت متعالیه و انقلاب اسلامی
  • آزادی از مکاتب غربی و شرقی
  • بهترین و بیشترین مطالب درباره اعتدال از سوی خواجه نصیر مطرح شده است
  • فرصت ایجاد وحدت بین دشمنان علیه نظام اسلامی را بگیریم
  • امام(ره) با وارد کردن قرآن در زندگی الگوسازی و مدل‌سازی کرد
  • « انقــلاب اسـلامی و ضـرورت ارتـقای تولیـد علـم»
  • امام خمینی(ره) بزرگ‌ترین نواندیش و نوگرای اسلامی در عصر معاصر است
  • دفاع مقدس تمام نشده است فعالیت‌های دانشگاه‌ها برای حفظ ارزش‌های دفاع مقدس نهادینه شود
  • سران آمریکا برای احاطه بر خاورمیانه درصدد حذف ادبیات شهادت هستند
  • گزارش همایش نواندیشی دینی
  • ویژگی‌های نوآورانه نظام جمهوری اسلامی
  • نشست‏ "سیاست از منظر قرآن" با حضور دکتر صدرا و حجت الاسلام دکتر لک زایی
  • حضرت امام (ره) عمیق‌ترین مباحث را با مردم به اندازه درکشان بیان می‌کرد
  • مقام معظم رهبری فراتر از نقش مدیریت، معلم جامعه است
  • امام(ره) با وارد کردن قرآن در زندگی الگوسازی و مدل‌سازی کرد
  • بی‌تقوایی نعمت عزت را در جامعه به نقمت ذلت تبدیل می‌کند
  • ایران به عنوان یک مدل، مدنیت و مکتب برای دشمنان غیرقابل تحمل است
  • اخلاق و سیاست سیرت و صورت یکدیگر محسوب می‌شوند
  • دشمن در جنگ نرم از حربه جاذبه و دافعه استفاده می‌کند
  • حاکمیت احکام الهی در نگاه مقام معظم رهبری توام با حکومت حکام مردمی است
  • تحزب را نمی‌توان به قرآن کریم تحمیل کرد
  • مصداق امروزی «یُسَارِعُونَ فِی الْخَیْرَاتِ» را می‌توان رقابت حزبی دانست
  • ضرورت شناسایی فرهنگ سیاسی ایرانیان
  • سفیران نور و فرهنگ جبهه
  • حلقه علمی کرسی علوم سیاسی
  • برگزاری همایش"ایران، سیاست، آینده شناسی"
  • بررسی کارآمدی حکومت از دیدگاه امام خمینی(ره)
  • اندیشه سیاسی ملاصدرا
  • لیست مقالات پذیرفته شده نهایی جهت چاپ در کتاب مجموعه مقالات همایش جنگ نرم
  • میزگرد مفهوم شناسی دکترین مهدویت
  • مجموعه مقالات پنجمین همایش بین المللی دکترین مهدویت منتشر شد
  • برگزاری دو پیش‌کرسی از حلقه علوم سیاسی و روابط بین‌الملل
  • معرفی برگزیدگان همایش دکترین مهدویت
  • در نشست انقلاب اسلامی و حکمت متعالیه انقلاب اسلامی برآیند حکمت متعالیه است
  • علم سیاست در ایران
  • اهداف بلندی که داریم رسالت سنگینی را بر دوش ما می گذارد
  • مفهوم‌شناسی حکمت متعالی سیاسی منتشر شد
  • نهضت امام خمینی(ره)، تبیین بعد عملی حکمت متعالیه است
  • چیستی، چشم‌انداز و چالش‌های گفتمان بیداری اسلامی در گفت‌وگو با دکتر علیرضا صدرا
  • امنیت متعالیه در مصاحبه دکتر علیرضا صدرا با خبرگزاری قرآنی
  • دنیای امروز دچار خوف و حزن است
  • توازن آرامش و توسعه
  • قدس روزی که مستکبران باید سر جای خود بنشینند
  • دکتر صدرا، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران مطرح کرد: برترین تاثیرهای اندیشه ای انقلاب اسلامی ایران در منطقه و جهان
  • گزارش نشست نقد کتاب مفهوم شناسی حکمت متعالی سیاسی
  • نقش راهبردی دولت در نظریه سیاسی امام خمینی(س) منتشر شد
  • لازمه درک سیاست قرآنی شناخت و نفی سیاست غیرقرآنی است
  • گزارش کامل اولین جلسه شورای راهبردی همایش ملی چشم ‏انداز دانش سیاسی در ایران
  • جنگ نرم مورد نظر قرآن منجر به امان، آرامش و رشد انسان‌ها می‌‌شود
  • نظام سیاسی قرآن سیستماتیک است
  • پیوند دین و سیاست از دیدگاه امام(ره) مانند رابطه روح و جسم است
  • آینده از آن فارابی است
  • حاکمیت احکام الهی در نگاه مقام معظم رهبری توام با حکومت حکام مردمی است .
  • انتشار دومین شماره فصلنامه نامه دولت اسلامی
  • تشکیل ستاد مشترک علمی
  • حکمت متعالیه، حکمتی معطوف به سیاست است
  • سیاست در سیره نبوی

آغاز

لیست فعالیت ها

  • درباره من
  • اخبار و مصاحبه
  • کتاب ها
  • مقاله ها
  • پژوهش ها
  • دانشجویان

زندگی نامه

دکتر علیرضا صدرا، عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، در سال ۱۳۳۷ در شهرستان دزفول متولد شد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را تا دیپلم در رشته ریاضی در سال ۱۳۵۶در همان شهر گذراند. فعالیت اجتماعی خود را از همان اوان ابتدای دبستانی و دوره دبیرستانی با حضور در جلسات قرآن مساجد فعال دزفول که عمدتا سیاسی بودند، آغاز نمود. تحصیلات عالی خود را در رشته علوم سیاسی، گرایش اندیشه سیاسی، تخصص فلسفه سیاسی به ویژه اسلامی در دانشگاه علامه طباطبایی، تهران و تربیت مدرس تا سطح دکتری ادامه داد. ایشان در غروب 4 آبان 1401 دار فانی را وداع گفت. روحش شاد

Copyright © Alirezasadra 1380-1401